Фізична реабілітація при вегетації

Фізична реабілітація при вегетації-судинній дистонії (ВСД)

Вегето-судинна (або ж нейроциркуляторна) дистонія – функціональний розлад нервової регуляції тонусу судин. Він проявляється у вигляді порушень деяких функцій організму. Як правило, діагноз «вегето-судинна дистонія» ставлять в тому випадку, коли немає вагомих підстав для постановки, наприклад, неврозу.

 

ЛІКУВАННЯ ВЕГЕТОСУДИННОЇ ДИСТОНІЇ

Лікування вегетосудинної дистонії зазвичай обумовлюється симптоматикою. Так, якщо скаче тиск, то призначають гіпотензивні лікарські засоби, а у разі нервозності – антидепресанти за необхідності, методи біологічного зворотнього зв’язку. Фахівці клініки рекомендують проводити комплексне лікування вегетосудинної системи, яке передбачає:

  • додаткову фізичну активність (ЛФК)
  • масажі
  • проходження neurofeedback терапії
  • відвідування психолога (нейропсихолога, психотерапевта)
  • дихальні техніки

Вегето-судинна дистонія – особливий стан, при якому відзначаються такі прояви, як порушення у функціонуванні різних внутрішніх органах та їх системах, погіршення процесів кровообігу, дихання, регулювання нервової діяльності людини. Багатьма лікарями вегето-судинна дистонія не класифікується як самостійне захворювання, а являє собою поєднання певних проявів і симптомів. Тому зміни в способі життя, харчуванні та фізичної активності є обов’язковими пунктами оздоровлення людини з ВСД.

Призначення лікувальної фізкультури, в тому числі і масаж при ВСД, в даному патологічному стані може вважатися обов’язковою умовою для якнайшвидшої стабілізації самопочуття хворого. Адже саме завдяки грамотно побудованому навантаженні, вибору вправ, спрямованих на поліпшення всіх процесів в організмі, досягається позитивна динаміка при лікуванні ВСД.

Лікувальна гімнастика при ВСД призначається в поєднанні з медикаментозним лікуванням, коли організм хворого вже готовий до прийому більш активних методів лікувального впливу і стимулювання роботи всіх систем і внутрішніх органів.

Яких результатів можна досягти у лікуванні ВСД за допомогою ЛФК)

  • Нормалізується тиск, показники його наближаються до норми як в стані спокою, так і при фізичному навантаженні, що важливо для повсякденного життя;
  • Стабілізується процес кровообігу;
  • Поліпшується стан стінок кровоносних судин: при регулярному фізичному нормованому навантаженні відзначається підвищення їх еластичності, зменшення проникності;
  • Усуваються наслідки дистонії, поліпшується загальне самопочуття хворого.

Масаж при ВСД

Масаж, що проводиться фахівцем, забезпечує значні позитивні зміни в організмі будь-якої людини. А при виявленні вегето-судинної дистонії здійснення масажу певних ділянок тіла сприяє збільшенню швидкості руху крові, прискорення обмінних процесів у шкірі і глибших шарах тканин, що дає можливість в кращому ступені живити клітини необхідними речовинами і киснем.

Зазвичай призначення лікувального масажу здійснює лікар, який враховує загальний стан здоров’я хворого, його аналізи і сприйнятливість до проведеного впливу. Найбільш часто рекомендується проводити при ВСД масаж потиличної частини голови, задньої поверхні шиї, попереку, області плечей. Однак найкращою результативністю при комплексному лікуванні вегето-судинної дистонії має загальний масаж, який проводиться протягом 7-10 днів і повторюється з періодичністю 2-3 рази на рік.

Виконання лікувального масажу при будь-якому захворюванні кровоносної, судинної, серцевої систем повинно здійснюватися тільки професіоналом, який має необхідні теоретичні та практичні навички і знання. Контроль за станом повинен проводитися постійно.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Вартість

Консультація лікаря невролога вищої категорії консультація 45 хв 900 грн
Заключна консультація психофізиолога для оцінки проміжного результату, та корекції програми консультація 30 хв 500 грн
Консультація психофізіолога (деталізована росшифровка ЕЕГ, аналіз МРТ, доплерографії та супутніх аналізів) консультація 45-60 хв 800 грн
Консультація лікаря психіатра консультація 30 хв 1000 грн
Консультація логопеда-дефектолога консультація 45 хв 800 грн
Консультація нейропсихолога (нейропсихологічна діагностика, консультація, заключення) консультація 45-60 хв 800 грн
Первинна консультація по сенсорній інтеграції консультація 60 хв 800 грн
Консультація дитячого психолога консультація 50-60 хв 600 грн
Консультація психолога у напрямку Когнітивно-поведінкової терапії (підліток) консультація 50-60 хв 600 грн
Консультація психолога у напрямку Когнітивно-поведінкової терапії (дорослий) консультація 50-60 хв 800 грн
Консультація психолога у напрямку Позитивна психотерапія за Н. Позешкіан (підліток) консультація 50-60 хв 600 грн
Консультація психолога у напрямку Позитивна психотерапія за Н. Позешкіан (дорослий) консультація 50-60 хв 800 грн
Сімейне консультування консультація 90 хв 1500 грн

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

О центре