Вегето-судинна (або ж нейроциркуляторна) дистонія – функціональний розлад нервової регуляції тонусу судин. Він проявляється у вигляді порушень деяких функцій організму. Як правило, діагноз «вегето-судинна дистонія» ставлять в тому випадку, коли немає вагомих підстав для постановки, наприклад, неврозу.

 

ЛІКУВАННЯ ВЕГЕТОСУДИННОЇ ДИСТОНІЇ

Лікування вегетосудинної дистонії зазвичай обумовлюється симптоматикою. Так, якщо скаче тиск, то призначають гіпотензивні лікарські засоби, а у разі нервозності – антидепресанти за необхідності, методи біологічного зворотнього зв’язку. Фахівці клініки рекомендують проводити комплексне лікування вегетосудинної системи, яке передбачає:

  • додаткову фізичну активність (ЛФК)
  • масажі
  • проходження neurofeedback терапії
  • відвідування психолога (нейропсихолога, психотерапевта)
  • дихальні техніки

Вегето-судинна дистонія – особливий стан, при якому відзначаються такі прояви, як порушення у функціонуванні різних внутрішніх органах та їх системах, погіршення процесів кровообігу, дихання, регулювання нервової діяльності людини. Багатьма лікарями вегето-судинна дистонія не класифікується як самостійне захворювання, а являє собою поєднання певних проявів і симптомів. Тому зміни в способі життя, харчуванні та фізичної активності є обов’язковими пунктами оздоровлення людини з ВСД.

Призначення лікувальної фізкультури, в тому числі і масаж при ВСД, в даному патологічному стані може вважатися обов’язковою умовою для якнайшвидшої стабілізації самопочуття хворого. Адже саме завдяки грамотно побудованому навантаженні, вибору вправ, спрямованих на поліпшення всіх процесів в організмі, досягається позитивна динаміка при лікуванні ВСД.

Лікувальна гімнастика при ВСД призначається в поєднанні з медикаментозним лікуванням, коли організм хворого вже готовий до прийому більш активних методів лікувального впливу і стимулювання роботи всіх систем і внутрішніх органів.

Яких результатів можна досягти у лікуванні ВСД за допомогою ЛФК)

  • Нормалізується тиск, показники його наближаються до норми як в стані спокою, так і при фізичному навантаженні, що важливо для повсякденного життя;
  • Стабілізується процес кровообігу;
  • Поліпшується стан стінок кровоносних судин: при регулярному фізичному нормованому навантаженні відзначається підвищення їх еластичності, зменшення проникності;
  • Усуваються наслідки дистонії, поліпшується загальне самопочуття хворого.

Масаж при ВСД

Масаж, що проводиться фахівцем, забезпечує значні позитивні зміни в організмі будь-якої людини. А при виявленні вегето-судинної дистонії здійснення масажу певних ділянок тіла сприяє збільшенню швидкості руху крові, прискорення обмінних процесів у шкірі і глибших шарах тканин, що дає можливість в кращому ступені живити клітини необхідними речовинами і киснем.

Зазвичай призначення лікувального масажу здійснює лікар, який враховує загальний стан здоров’я хворого, його аналізи і сприйнятливість до проведеного впливу. Найбільш часто рекомендується проводити при ВСД масаж потиличної частини голови, задньої поверхні шиї, попереку, області плечей. Однак найкращою результативністю при комплексному лікуванні вегето-судинної дистонії має загальний масаж, який проводиться протягом 7-10 днів і повторюється з періодичністю 2-3 рази на рік.

Виконання лікувального масажу при будь-якому захворюванні кровоносної, судинної, серцевої систем повинно здійснюватися тільки професіоналом, який має необхідні теоретичні та практичні навички і знання. Контроль за станом повинен проводитися постійно.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278