Розлади когнітивної сфери діяльності

Розлади когнітивної сфери діяльності

Когнітивні функції мозку – це здатність розуміти, пізнавати, вивчати, усвідомлювати, сприймати та переробляти зовнішню інформацію.

Когнітивні функції:

  • Сприйняття (гнозис) – Здатність сприймати та розпізнавати інформацію, що надходить від органів чуття;
  • Пам’ять – Здатність запам’ятовувати, зберігати та багаторазово відтворювати отриману інформацію;
  • Психомоторна функція (праксис) – Здатність складати, зберігати та виконувати рухові програми;
  • Мова та мовлення – Здатність до вербальної комунікації, включаючи розуміння зверненої мови, побудова власного мовного висловлювання, читання та письмо;
  • Увага – Здатність своєчасно реагувати на сигнали, що надходять з органів чуття, концентруватися і зберігати протягом необхідного часу розумову працездатність, розділяти інформаційні потоки;
  • Керуючі функції – Здатність до планування та контролю пізнавальної діяльності та поведінки, включаючи вибір мети (цілепокладання), побудова програми (програмування), перехід з одного етапу програми на інший (перемикання, інтелектуальна гнучкість) та зіставлення отриманого результату з метою (контроль);
  • Соціальний інтелект – Здатність до розуміння емоцій та логіки інших людей.

Когнітивні порушення або когнітивний дефіцит – це зниження зазначених мнемоніко-інтелектуальних функцій (з урахуванням вихідного рівня).

Порушення когнітивних функцій є одним з найбільш частих неврологічних симптомів. Зниження концентрації уваги, погіршення пам’яті – найчастіші скарги пацієнтів у невролога. Когнітивні порушення зустрічаються у постінсультному періоді, при розсіяному склерозі, як наслідок хронічної цереброваскулярної недостатністі та при інших захворюваннях.

По вираженості когнітивні порушення поділяють на легкі, помірні і тяжкі.

Деменція — один з видів тяжких когнітивних порушень. Клінічна картина деменції складається з когнітивних, поведінкових, емоційних розладів і порушень у повсякденній діяльності.

Для дослідження когнітивних функцій використовують клінічні методи (збір скарг, анамнезу хворого) і нейропсихологічні тести. Вибір терапевтичної тактики залежить від причини і вираженості когнітивних порушень.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278