Семирічний вік дитини є одним із переломних моментів у його житті. Цей період ще називають «кризою 7 років», коли відбувається формування соціального «я» і дитина починає усвідомлювати своє місце у світі, відкриваючи для себе позицію школяра. Саме тоді повністю змінюється її світогляд і самосвідомість, починається переоцінка цінностей. Тому батьки можуть помітити появу у свого чада нових інтересів, а те, що ще вчора для нього було вкрай важливо, тепер іде на задній план.

Особливості розвитку дітей 7 років

7-річні діти дуже активні та рухливі. Батьки іноді не можуть зрозуміти, звідки у їхньої дитини так багато енергії. Але попри це до серйозних навантажень вони ще не готові. Тому дорослим дуже важливо розуміти особливості розвитку дитини в 7 років, щоб правильно вибрати стратегію її виховання, порозумітися та організувати розпорядок дня.

Поведінка дитини в такому віці пов’язана з її невмінням контролювати та керувати власними емоціями. Тому можуть траплятися істерики, імпульсивні вчинки, вона може проявляти впертість.

Характерною рисою розвитку у 7 років стає миттєве захоплення новими ідеями. Причому перевага зазвичай надається чомусь екстраординарному та незвичайному, тому, що впадає у вічі. Однак інтерес здатний згаснути також швидко.

У цей період на поведінку дитини величезний вплив мають оточуючі люди та обстановка. Їй важливо, щоб на неї звертали увагу, хвалили за будь-яку дію. Семирічні діти прагнуть самостійності. Вони радіють будь-якому завданню, яке їм вдалося зробити без сторонньої допомоги.

Дорослі для дітей цього віку є авторитетом. Вони намагаються копіювати їхні дії, мовлення та манеру поведінки. А ось з іншими дітьми часто конфліктують. Це пов’язано з тим, що навичок соціального спілкування поки що немає. Тому вони ще не готові слухати та чути свого співрозмовника, не розуміють, що таке компроміс та не готові на нього йти.

Унікальною віковою особливістю дитини 7 років є готовність у будь-який момент виконати прохання дорослого. Але лише за умови, що ви зможете її зацікавити та привернути увагу.

Відмінності у розвитку хлопчиків та дівчаток

Приблизно у 7 років хлопчики та дівчатка починають розуміти відмінності між ними. Тому у поведінці з’являється дедалі більше особливостей, починається формування характеру, основ взаємин із представниками протилежної статі. Тому в 7 років для дітей дуже важливим є спілкування з батьками своєї статі.

Дівчаткам стає цікаво допомагати мамі по господарству. Настав період, коли їх потрібно привчати до вирішення найпростіших побутових завдань. Тата повинні пояснювати синам, яким має бути справжній чоловік. Хлопчика також можна залучати до чоловічих домашніх обов’язків, які йому під силу. Також потрібно починати вчити майбутнього чоловіка шанобливо ставитись до дівчаток.

У цьому віці у дітей стають яскраво помітні відмінності, характерні для їхньої статі:

  1. Мова. Для побудови своєї розмови хлопчики переважно використовують дієслова, віддають перевагу чітким формулюванням, рідко виявляють емоції. Нині їм важливо зрозуміти, що може бути після конкретної дії, як функціонує предмет. У дівчаток все зовсім навпаки. У їхньому мовленні більше прикметників, а фрази часто мають емоційне забарвлення. Під час спілкування вони проявляють емоції, намагаючись донести співрозмовнику, що відчувають.
  2. Ігри. Для хлопчиків кращими є заняття, пов’язані з фізичним навантаженням або вивченням навколишнього світу. Тому серед їхніх занять переважно рухливі ігри чи робота з конструктором, технікою, проведення дослідів. Дівчаткам властиві спокійніші заняття. Їм до вподоби програвання подій. Тому вони люблять грати у дочки-матері.
  3. Сприйняття критики. Щось довго пояснювати хлопцеві марно. Він швидко перестає реагувати на емоційну розмову. Щоб щось йому донести, важливо використовувати короткі фрази, які вказують на те, що він чинить неправильно. З дівчинкою можна застосувати весь спектр доступних емоцій. Щоб вона зрозуміла, що була неправа, доповніть свою розмову яскравими виразами, багатими на епітети та прикметники.
  4. Емоційність. Навіть ті хлопчики, котрі ще рік тому всім ділилися з батьками, тепер можуть стати замкнутими. Вони вже не так активно обговорюють свої емоції чи розповідають про переживання. Щоб не втратити колишній зв’язок з дитиною, їй необхідно доступно пояснити, що в одкровеннях з татом чи мамою немає нічого соромного, і дорослі теж так роблять. Дівчатка поводяться протилежним чином. Для них дуже важливо поділитися з батьками своїми думками та переживаннями, розповісти, як пройшов їхній день. Але важливо, щоб батьки ставилися до таких розмов серйозно і ніколи не сміялися, навіть якщо, на їхню думку, дитина робить щось не так.

Що має знати та вміти дитина у 7 років?

Враховуючи рівень розвитку дитини у 7 років, до списку базових знань для цього віку входять:

  • повні дані про себе (прізвище, ім’я, вік, адреса проживання, дата народження);
  • відомості про батьків та інших членів сім’ї (імена, місце роботи, дата народження);
  • дні тижня, місяці, сезони;
  • рахунок у межах 10 (прямий та зворотний);
  • назви тварин, птахів, риб;
  • назви фруктів, овочів, ягід, дерев;
  • геометричні фігури;
  • відтінки;
  • алфавіт;
  • сторони світу;
  • вірші, казки;
  • прості правила дорожнього руху.

Що стосується навичок та умінь, то розумовий розвиток дитини у 7 років вже дозволяє:

  • читати по складах;
  • рахувати до 10 і назад;
  • визначати кількість літер у слові;
  • визначати голосні та приголосні літери;
  • визначати наголос;
  • знаходити відмінності на малюнках;
  • описувати картинку;
  • складати прості пропозиції на запропоновану тему;
  • запам’ятовувати до 10 різних предметів;
  • повторювати рухи;
  • переказувати текст;
  • малювати так, щоб зображення було зрозумілим;
  • складати пазли, збирати конструктор, користуючись зразком;
  • ліпити із тіста або пластиліну;
  • розфарбовувати за контуром;
  • користуватися ножицями та акуратно клеїти аплікації.

Фізичний розвиток дітей 7 років

До особливостей фізичного розвитку дитини у 7 років відносять такі навички:

  1. Біг. Семирічна дитина повинна за необхідності змінювати швидкість руху, бігати повільно чи прискорюватися. У цей період вона може навчитися бігати на носочках, з піднятими колінами, з підстрибуванням тощо.
  2. Стрибки. У цьому віці малюк здатний стрибати на двох ногах одночасно та по черзі на кожній з них. Також діти вже здатні перестрибувати перешкоди і не знижувати темп руху.
  3. Лазити канатом, сходами (у тому числі мотузковими) в обох напрямках.
  4. Висіти на руках на перекладині (на двох руках, на одній, змінюючи їх по черзі). Також висячи на турніку, дитина повинна вміти трохи себе піднімати на руках.
  5. Нахилятися вперед і при цьому торкатися підлоги кінчиками своїх пальців.
  6. Їздити на двоколісному велосипеді.
  7. Присідати, не втрачаючи рівноваги та не відриваючи від підлоги п’яти.
  8. Грати у м’яч, настільний теніс.

Психічний розвиток дитини у 7 років

У дітей цього віку вже починає формуватися грань між справжнім та вигаданим. У 7 років діти зазвичай йдуть до школи, і в їхньому житті з’являється новий дорослий, який впливатиме на їх розвиток та формування особистості – це вчитель. Відбувається повне переосмислення інформації, яку дитина знала раніше. Починає формуватися критичне мислення. Воно може посилюватись у той момент, якщо слова дорослих, яким він найбільше довіряє в цей період (батьки, вчителі), розходяться.

Завдяки взаємодії з однокласниками семирічна дитина навчається працювати у колективі, у неї з’являються нові якості. На це можуть звернути увагу батьки.

Однак не для всіх дітей процес адаптації до школи відбувається гладко. Помітивши у дитини якісь проблеми (на них може вказати замкнутість або різка зміна поведінки), важливо з’ясувати причину. Якщо їй просто не вистачає комунікативних навичок, необхідно порадити, як правильно поводитися з іншими дітьми. У випадку, коли у дитини почали з’являтися комплекси, необхідно зайнятися формуванням соціальних навичок. У цьому допоможуть різні секції, гуртки та інші заняття у колективі.

Ознаки затримки розвитку дитини

Як мама може запідозрити, що є порушення розвитку дитини у 7 років? На це можуть вказувати такі фактори:

  • дитина не може зрозуміти правила навіть найпростішої дитячої гри;
  • їй складно даються письмо, читання чи лічба;
  • у дитини імпульсивно змінюється поведінка, плани, вона забуває, що й для чого щойно робила;
  • дитина не може зосередитися на конкретній дії, вона постійно відволікається;
  • складно спілкуватися та взаємодіяти з іншими дітьми її віку;
  • за необхідності виконати незвичну їй дію дитина може переживати емоційний стрес і навіть фізичні муки;
  • дитина зовсім не самостійна і не здатна виконати навіть звичні для семирічних дітей речі (одягтися, роздягтися, скласти свої речі);
  • дитина занадто мовчазна, не підтримує діалог;
  • спостерігаються недоречні емоції (сміх у драматичній обстановці, істерика за необхідності віддати свою річ іншій дитині тощо).

Як допомогти розвитку дитини у віці 7 років?

З цією метою батькам рекомендують:

  1. Сприяти розвитку у дитини впевненості у собі. Для цього необхідно визнавати її переваги, сильні сторони. У першокласників самооцінка може дещо знижуватися, оскільки у цьому віці він часто порівнює себе з ровесниками.
  2. Дати зрозуміти, що помилятися – це нормально. Дитині варто пояснити, що помиляються всі, зокрема дорослі. Для цього можна показати, що ви намагаєтеся зробити нову для себе дію, і звичайно ж припускаєтеся помилки. Після цього її спокійно виправляєте.
  3. Дитині слід дозволяти досліджувати світ навколо себе. Вдома їй варто пояснити функції та роботу різних предметів, техніки. На вулиці дозволити вивчити парк. Також можна разом вирушити до музею.
  4. Незважаючи на завантаженість у школі, завжди необхідно залишати дитині час для гри. І як проводити цей час, вона має вирішити сама.
  5. Спільне з дитиною читання добре впливає на її розвиток та грамотність. Також можна разом вигадати цікаву історію або навіть спробувати написати свою книгу.
  6. Розвиток дитини у 7 років дозволяє їй обговорювати з дорослими важливі питання. Це додатково допоможе їй відчути свою значимість. Якщо є така можливість, залучіть її до вирішення сімейного питання.

Що таке криза 7 років і як батькам з нею впоратися?

У цей період дитина зазвичай готується до школи або йде в перший клас. Відбувається переосмислення дитиною своєї позиції у суспільстві. Це може негативно вплинути на її поведінку. Тому і з’явилося поняття «криза 7 років». Для нього характерні:

  1. Кривляння чи надмірні спроби продемонструвати дорослого. Наприклад, вони можуть копіювати поведінку своїх батьків, звертаючись до мами, використовуючи слова, якими зазвичай із нею розмовляє тато.
  2. Занадто дорослий погляд на речі. Дитині хочеться, щоб її сприймали як дорослого. Тому вона може відмовлятися від усього, що, на її думку, пов’язане з дитинством.
  3. Часті необґрунтовані капризи.
  4. Конфліктність. Діти часто вступають у суперечку з дорослими, доводячи свою позицію та демонструючи, що вони вже дорослі та все можуть вирішувати самостійно.

Що робити батькам, які зіткнулися з такою поведінкою своєї дитини:

  1. Проявляти терпіння. Суперечки та спроби щось довести дитині у цьому віці ні до чого доброго не приведуть. Щоб її переконати, варто спокійно надати зрозумілі аргументи.
  2. Не треба змушувати дитину бути дитиною. Дозвольте їй побути дорослим, покажіть, що це не так вже й весело, тому що необхідно виконати масу роботи по дому, а для ігор немає часу. Якщо все ж таки дитина хоче бути дорослою, запропонуйте їй допомогти вам по господарству. Нехай вона помиє посуд чи накриє на стіл. Через деякий час вона знову захоче повернути все на свої місця.
  3. Примхи повинні сприйматися спокійно.

Висновки

7 років – це складний та дуже відповідальний вік у житті кожної дитини. Тепер вона стає школярем і намагається у всьому здаватися дорослою. Батьки не повинні цьому заважати. Навпаки, нехай дитина виконує посильні їй завдання. А за це її обов’язково треба похвалити.

Звичайно цей період дорослішання супроводжується різними проблемами. Однією з них може стати освоєння нової для дитини ролі – ролі школяра. Деякі діти можуть не справлятися зі збільшеним навантаженням. Звідси з’являються капризи, небажання виконувати звичайні дії.

Батькам у цей час треба проявляти максимум терпіння. Якщо дитина хоче вам довести, що вона вже доросла, не заважайте. Просто спостерігайте та за необхідності допомагайте їй. Регулярно спілкуйтесь з дитиною. Важливо, щоб вона розуміла: поряд є людина, яка у будь-якій ситуації прийде на допомогу і зможе щось підказати.

Семирічний вік – дуже складний, але водночас цікавий. Головне – завжди бути поруч із дитиною та допомогти їй подолати цей кризовий період.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278